Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Katarzyna Bosacka doradza, jaki barszcz wybrać na święta. Zaskakujące wyniki
Michał Fitz
Michał Fitz 14.12.2022 23:48

Katarzyna Bosacka doradza, jaki barszcz wybrać na święta. Zaskakujące wyniki

Barszcz
fot. Canva pro

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która promuje zdrowe odżywianie. Regularnie w swoich mediach społecznościowych weryfikuje dostępne na rynku produkty pod kątem ich składu. W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia pod lupę wzięła gotowe barszcze czerwone.

Wiadomo bowiem, że to najpopularniejsza zupa wigilijna. Tego wyjątkowego wieczoru jest prawie na każdym polskim stole. Nie wszyscy są jednak w stanie zrobić go samemu od podstaw. Czym więc się w takiej sytuacji poratować, a czego unikać?

Katarzyna Bosacka o gotowych barszczach

Trzeba przyznać, że Katarzyna Bosacka bardzo profesjonalnie podeszła do analizy rynku, bo sprawdziła niemal wszystkie dostępne na rynku produkty. Wzięła pod lupę zarówno barszcze w proszku, jak i te w kartonie oraz butelce. Jakie wyciągnęła z tego wnioski?

Podkreśliła, że te, które znajdziemy w kartonach i butelkach, na pewno będą lepsze od tych w proszku. Te ostatnie mają bowiem najsłabszy smak, a przecież barszcz czerwony powinien charakteryzować się jego głębią. Warto więc odrzucić te w proszku już na samym początku.

Co radzi Katarzyna Bosacka?

Co wybrać dalej? Tu już wiele zależy od możliwości i czasu, którym się dysponuje. Barszcze w kartonie są już bowiem całkowicie gotowe i wystarczy je jedynie podgrzać w garnku, by móc zaraz serwować. Te w butelce są z kolei skoncentrowanym sokiem z kiszonych buraków, który dodatkowo trzeba zmieszać z wodą lub bulionem. Później trzeba ten wywar jeszcze zagotować.

Proces ten dokłada co prawda nieco pracy, ale przynajmniej pozwala na dostosowanie ostatecznego smaku pod swoje podniebienie. Katarzyna Bosacka zaznaczyła bowiem, że te kartonowe barszcze zawierają znacznie więcej cukru niż butelkowane. Poziom słodkości i słoności można więc w przypadku tych drugich regulować samemu. Podobnie zresztą jak głębię smaku przy pomocy wybranego bulionu.

Dziennikarka przygotowała także przejrzystą grafikę, na której umieszczone zostały wszystkie dostępne na rynku barszcze. Opisała ich skład i wytłuściła te elementy, które raczej nie działają na ich korzyść.

Pójście na skróty nie zawsze jest złe, ważne, żeby wybrać mądrze skwitowała swój wpis Bosacka.

Zobacz post:

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Odetchnij w końcu pełną piersią. Znamy sprawdzone sposoby
  2. Uporczywy problem zniknie. Wystarczy zrobić jedną rzecz
  3. Najpierw napadł na Gąsowskiego i go okradł. Ciężko uwierzyć, co stało się chwilę później. Fani zamarli