Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Kotlet mielony soczysty i z chrupiącą skórką. Wystarczy jeden dodatkowy składnik
Luiza Pastuszka
Luiza Pastuszka 05.02.2020 18:42

Kotlet mielony soczysty i z chrupiącą skórką. Wystarczy jeden dodatkowy składnik

Kotlety cebulowe
instagram.com @krauzekichler

Kotlety mielone to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Skwierczące mielone podawane prosto z paleni w naszych domach goszczą nawet kilka razy w tygodniu. To zupełnie zrozumiałe. Pyszne i banalnie proste w przygotowaniu, rozpieszczają podniebienia swoją chrupiącą skórką i puszystym środkiem. Okazuje się, że wystarczy jeden dodatkowy składnik, aby zupełnie zmienić ich smak.

Kotlety mielone to klasyczna potrawa, którą zwykle wykonujemy z łopatki, dzięki czemu są pulchne, soczyste i niezwykle aromatyczne. Na samą myśl o mielonych zaczyna lecieć ci ślinka? Świetnie się składa. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik, który zupełnie odmieni jego smak. Ta klasyczna potrawa w nowoczesnym wydaniu zachwyca kubki smakowe najbardziej wybrednych miłośników gotowania i testowania.

Kotlety mielone to klasyczne danie

Zrobienie kotletów mielonych to przysłowiowa bułka z masłem. Nic dziwnego, że to właśnie one w naszej kulturze kulinarnej uznawane są za jedno z najpopularniejszych dań. Jeśli o bułce mowa… w trakcie ich wykonywanie powinnaś ograniczyć do minimum wykorzystywanie bułki tartej (jedynie do obtoczenia). Powoduje ona, że mięso jest o wiele bardziej zwarte, w efekcie czego kotlety są zbite i na próżno szukać w nich pożądanego efektu pulchności.

Sen z powiek spędza ci chrupiąca skórka w twoich koletach? Nigdy nie wychodzą wystarczająca pulchne? Wystarczy jeden dodatkowy składnik, który zupełnie odmieni ich smak i wygląd. Gwarantujemy, że twoja rodzina nie będzie chciała jeść już nic innego.

Jak zrobić kotlety mielone?

To tradycyjne danie kuchni polskiej zwykle podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz marchewki lub buraczków. Zastanawiasz się jak zrobić kotlety mielone, aby były pulchne i soczyste? Kluczem do co sukcesu jest… cukinia dodana do mięsa.

Składniki:

  1. 1/2 kg mięsa mielonego,
  2. 1 starta cukinia
  3. 1 bułka, najlepiej czerstwa,
  4. mleko lub woda do wymoczenia bułki,
  5. 1 cebula,
  6. 1 jajo,
  7. łyżeczka soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu
  8. bułka tarta do obtaczania kotletów,
  9. tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec).

Wykonanie:

  1. Bułkę zalej mlekiem/wodą i ostaw na 10 minut.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Mięso wymieszaj z cukinią, jajkiem, siekaną cebulą, przyprawami i dokładnie odciśniętą bułką.
  4. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
  5. Uformuj kotlety wielkości pięści.
  6. Rozgrzej tłuszcz i smaż na rumiano z każdej strony.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Kotlety mielone
instagram.com @renatakacka

Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami to klasyka.

Kotlety mielone
instagram.com @auntmasako

Aby były pulchne, do mięsa dodaj startą cukinię.

Kotlety mielone

Ile kalorii mają kotlety mielone? W 80 g i zawierają 198 kalorii.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Objawy nowotworu dróg żółciowych. Łatwo je przeoczyć
  2. Biedronka oszukała wszystkich? Przed chwilą policja pilnie wkroczyła do sklepu, Polacy będą wściekli
  3. Mięso z „wkładką higieniczną” na dnie? Już nigdy więcej go nie kupisz, gdy poznasz prawdę
  4. Mama włożyła najmłodsza córeczkę do piekarnika i włączyła go. Do sieci wyciekły zdjęcia
  5. Syn Olgi Tokarczuk. Kim jest Zbyszko Fingas? Ma 34 lata i niecodzienny zawód
  6. Niezwykła Nel z „W pustyni i w puszczy” została dziewczyną do towarzystwa. Miał być wielki powrót, a jest skandal

Źródło: buzz.gazeta.pl