Rozrywka.Lelum.pl

fot. Iberion

Papierek po maśle ma cenne zastosowania. Wyrzucanie go jest błędem

2 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Gadzińska

Co należy zrobić, gdy skończy się masło? Wiele osób od razu wyrzuca natłuszczony papierek do kosza — a to błąd! Dzięki temu trikowi ograniczysz ilość śmieci, a ponadto zyskasz nieocenionego sprzymierzeńca w kuchni. Zastosowanie zaskakuje. 

Co należy zrobić, gdy skończy się masło? Wiele osób od razu wyrzuca natłuszczony papierek do kosza — a to błąd! Dzięki temu trikowi ograniczysz ilość śmieci, a ponadto zyskasz nieocenionego sprzymierzeńca w kuchni. Zastosowanie zaskakuje. 

Choć standardy zmieniają się a „myślenie ekologiczne” zdobywa coraz więcej wyznawców, wiele obszarów, zwłaszcza związanych z segregacją śmieci nadal pozostawia wiele do życzenia. Wiadomo, że papier umieszcza się w papierze, plastik w plastiku — jednak wiele opakowań wciąż ląduje w odpadach zmieszanych — w tym papierek po maśle. Tymczasem ma on zaskakujące zastosowanie.

Skończyło się masło? Zwiń papierek i umieść w zamrażalniku

Wbrew pozorom woskowane zawiniątko, w którym spoczywa złote smarowidło może sprawić wiele kłopotu przy segregacji odpadów. Zwłaszcza, gdy w domu znajdują się prawdziwi masłożercy.

Produkt ten dość łatwo i szybko można wyrobić samemu — wystarczy tłusta śmietanka i mikser. Nie każdy jednak ma ochotę i czas, by przygotowywać sprzęt, doglądać wytrącającego się granulatu, wyciskać serwatkę, a potem — bo i tak się zdarza — wycierać całą kuchnię i czyścić ubijacze z tłustej mazi.

Dla wielu jedynym rozwiązaniem pozostaje więc masło ze sklepu — zazwyczaj owinięte w papier z alufolią, który w lodówce chroni strukturę przed zaschnięciem, jednak po zużyciu — staje się problemem, zwłaszcza dla tych, którzy do segregacji przywiązują dużą uwagę. Wyczyścić, wysuszyć, rozdzielić na warstwy? A może poddać się i wrzucić arkusik do kubła na „zmieszane”?

Jest też inna opcja, o której wie niewiele osób. Okazuje się, że tłusty papierek można wykorzystać w bardzo kreatywny i ekologiczny sposób. Po zużyciu smarowidła wystarczy złożyć go na 4 części i umieścić w zamrażalniku.

Później, przy pieczeniu czy smażeniu, kiedy stanie przed nami konieczność wysmarowania blachy lub patelni — co niektóre osoby napawa pewną niechęcią — możemy wyjąć zawiniątko i wykorzystać jako „natłuszczoną ściereczkę”. Efekt jest zaskakujący a zgodnie z zasadą less waste, do śmieci ostatecznie trafia tylko to, czego nie da się już wykorzystać ponownie.

Masło

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

    1. Polski jasnowidz nie ma wątpliwości. Ma się wydarzyć za kilka miesięcy: „coś wielkiego, co nas przerazi”
    2. Ksiądz wpadł w szał podczas mszy. Dostał sms od parafianki, wideo trafiło do sieci
    3. Nie żyje ceniona dziennikarka. Polacy uwielbiali jej nietypowy głos, miała tylko 66 lat

Źródło: Kobieta WP

Tagi:

Podobne artykuły

Nowości

Cudowne nowiny od Natalii Kukulskiej. Pokazała najmłodszą córeczkę
Czytaj więcej >

Nowości

Skiba rozwiódł się i już planuje ślub z 26 lat młodszą. Wyszło na jaw, dlaczego tak im się spieszy
Czytaj więcej >

Nowości

Wszystko zadziało się, gdy Grażyna Torbicka trafiła do szpitala. Była zdumiona, kogo tam zobaczyła
Czytaj więcej >

Nowości

Martyna z "Nasz nowy dom" pokazała w jakich mieszka warunkach. Niepojęte, jej dom nadaje się do remontu
Czytaj więcej >

Nowości

"Niewiele możemy". Biskup na kazaniu zaczął mówić o Marcie Kubackiej, poruszające słowa
Czytaj więcej >

Nowości

Magda Gessler przed chwilą wydała komunikat. Przyznała się do haniebnego zachowania
Czytaj więcej >
Aleksandra Gadzińska

Redaktorka Lelum.pl i absolwentka Kultury Japonii PJATK w Warszawie. Koneserka horrorów i filmów klasy B., a ponadto wielka miłośniczka zwierząt. Lubi być tam, gdzie coś się dzieje, choć niekoniecznie w centrum uwagi. Zaczytana w reportażach podróżniczych, zwłaszcza z dalekiej Azji, uwielbia dzielić się ciekawostkami ze świata. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]