Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Zdrowe niskokaloryczne przekąski, które warto mieć w swojej kuchni
Dominika Bryś
Dominika Bryś 19.04.2021 00:01

Zdrowe niskokaloryczne przekąski, które warto mieć w swojej kuchni

Zdrowe niskokaloryczne przekąski
fot. jodie morgan, www.unsplash.com

Pamiętaj, aby wybierać naturalne masło orzechowe, które zawiera na liście składników tylko orzeszki ziemne i sól, i użyć zalecanej wielkości porcji 2 łyżek stołowych.

Jogurt grecki jest bogaty w białko i ważne składniki odżywcze, takie jak wapń, magnez i potas. W międzyczasie jagody są pełne błonnika i przeciwutleniaczy zwalczających choroby, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek w organizmie.

Słodki smak bananów i słony, orzechowy posmak masła migdałowego lub z nerkowca to doskonałe połączenie! Taka przekąska jest bardziej sycąca, ponieważ zawiera białko i błonnik.

Można łatwo połączyć je ze źródłem białka, takim jak hummus – krem ​​do smarowania z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek, soli i soku z cytryny.

Podjadanie pożywnych pokarmów bogatych w błonnik i białko pomaga zwiększać uczucie sytości i może zmniejszyć liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia. Przedstawiamy nasze ulubione, zdrowe niskokaloryczne przekąski, które warto mieć w swojej kuchni.

Banan z masłem orzechowym

Polewanie niesłodzonego greckiego jogurtu wybranymi jagodami to pyszny, zdrowy sposób na powstrzymanie głodu przy jednoczesnym odżywianiu organizmu.

Jogurt grecki z jagodami

Chociaż jabłka same w sobie stanowią sycący i zdrowy wybór, połączenie ich z naturalnym masłem orzechowym jest jeszcze lepszą opcją.

Masło orzechowe jest bogate w białko, najbardziej sycące z trzech makroskładników – białka, węglowodanów i tłuszczu. W rzeczywistości badania pokazują, że dodanie masła orzechowego do diety może pomóc zmniejszyć głód i utrzymać zdrową masę ciała.

Połączenie niskokalorycznych, bogatych w błonnik warzyw, takich jak brokuły, rzodkiewki, seler lub papryka z bogatym w białko hummusem, tworzy satysfakcjonującą przekąskę, która z pewnością zapewni uczucie sytości między posiłkami bez dodawania wielu kalorii.

Spożywanie większej ilości warzyw może korzystnie wpływać na zdrowie na niezliczone sposoby i zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca.

Warzywa i hummus
Plasterki jabłka z naturalnym masłem orzechowym

Tagi:
Powiązane
Katarzyna Cichopek i Magdalena Kożuchowska
Wielki test wiedzy o “M jak miłość”. Nawet najwięksi fani serialu będą mieć problemy